Portada > Campanya reciclatge Gualba

Campanya reciclatge Gualba

Adhesió a la Campanya Aquí no llencem res. Aquí ho reciclem tot! 
 
El 12 de desembre de 2023 i el 03 de gener de 2024, de les 15.30 a les 19.30, a la Plaça Joan Ragué, Gualba rebrà un punt itinerant amb jocs educatius per a la ciutadania.
punt itinerant campanya CGRVO.png
 
Concretament, el punt itinerant consta de 4 estacions de jocs que ajuden a entendre la importància de separar correctament els residus. Els jocs s’estructuren en tres temàtiques amb una dinàmica rotativa, de forma que poden participar vàries persones en el mateix moment en els diferents jocs:
 
 
1.      SEPARACIÓ: Consta de dos jocs, “Reciclem” (s'ha de fer punteria i encertar els residus al llençant-los contenidor correcte) i “Cada cosa al seu lloc” (s'han de fer el màxim d’escenes de separació en un temps determinat).
2.      IMPROPIS: Que es mostren amb el joc “Troba l'intrús!” (s'han de trobar els residus incorrectes a cinc cistelles que representen les fraccions).
3.      PREVENCIÓ: Que s'ensenya amb el joc “Pesca la millor opció” (s’han de pescar els productes que generin menys residus per guanyar).
 
El punt itinerant estarà atès per 2 informadors/es ambientals, aquests atendran de manera personalitzada les persones participants i les lliuraran elements de comunicació i un premi d’incentiu (una bossa tripack) per facilitar la separació dels residus a casa.
 
 
 
 
 
 

Gualba és un municipi compromès amb el desenvolupament sostenible i per això estem treballant en la preservació del seu entorn a través de la millora del percentatge de reciclatge del municipi. 

Tot i així, aquest treball no s’ha vist repercutit en el percentatge de reciclatge del municipi que encara se situa molt per sota de l’objectiu marcat per Europa per aquest 2023.

Des de l'Ajuntament volem fer una crida a la població per assolir els objectius que ens marca la Comunitat Europea de cara a l'any 2025, sent el 55% el percentatge de reciclatge del municipi per evitar possibles sancions.  

Actualment Gualba amb 1.610 habitants tanca el 2022 amb un percentatge de reciclatge que se situa en el 35,84%, molt lluny de l'objectiu marcat.

 • Recollida selectiva (matèria orgànica, vidre, paper i cartró, envasos lleugers)

                                                                       279,28 kg / habitant / any

 • Recollida de resta (aquella matèria que no es pot reciclar)

                                                                     711,13 kg / habitant / any

 • Percentatge de residus al dia per habitant

                                                                       1,95 kg / habitant / dia

 • La mitjana a Catalunya és de         1,35 kg / habitant / dia

 

Consulta aquí les dades de reciclatge de Gualba segons l’Agència Catalana de Residus (link http://estadistiques.arc.cat/ARC/)

 

Cal destacar l'important increment que en els darrers anys han experimentat en el territori català aquelles fraccions tradicionalment minoritàries com: el tèxtil, els mobles, els aparells elèctrics i electrònics i runes. Altres fraccions que també han anat augmentant són els envasos (especialment pel seu volum) o el paper (bàsicament per l'augment de la publicitat i l'aparició de la premsa gratuïta).

El notable increment en la generació de residus és sens dubte un símptoma d’un model de producció i consum no sostenibles, ja que els residus són tan sols un indicador del consum total de recursos que fa cada ciutadà en els països més desenvolupats. Dels impactes ambientals derivats d’aquest model de consum destaca que la seva producció, transport i distribució representa prop del 50% de les emissions que contribueixen al canvi climàtic. A aquests cal sumar els impactes socials tenint en compte que la disponibilitat i el repartiment d'aquests recursos en el planeta són, clarament, poc equitatius.

En aquest context, Europa ha tirat endavant diferents elements jurídics per afrontar aquesta crisi climàtica i es consensuen un seguit d’objectius vinculants, originats pel Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell d’Europa; que tenen una repercussió directa amb la gestió dels residus a través dels ens locals:

 • Deixem de parlar sobre recollida selectiva i comencem a parlar sobre “Objectiu de “Reciclatge”
  • Objectiu del 55 % al 2025
  • Objectiu del 60 % al 2030
  • Objectiu del 65 % al 2035
  • Obligació de recollida selectiva de biorresidus (abans de 31 de desembre de 2023)
  • Obligació de recollida selectiva de residus perillosos i residus tèxtils (1 de gener de 2025)
  • Únicament els biorresidus recollits selectivament computaran com a reciclatge
  • El bioestabilitzat deixa de computar a efectes de reciclatge a partir del 1 de gener de 2027
  • Limitar l’any 2035 a un màxim del 10% la quantitat de residus generats destinats a l’abocador

Des de l'Ajuntament encoratgem a la població de Gualba a assolir els objectius marcats per la Comunitat Europea per l'anualitat 2025.

Segueix tota l’actualitat a través de les xarxes socials:

Facebook

Twitter

Instagram