Portada > Actualitat > Noticies > Gualba i Humana renoven per quatre anys més el servei de recollida selectiva del residu tèxtil

NOTÍCIES

30/11/2021

• Els veïns disposen de punts de recollida on dipositar-hi la roba, el tèxtil de la llar, els complements i el calçat que ja no utilitzen • La gestió sostenible del tèxtil recuperat afavoreix la protecció del medi ambient, i permet destinar els recursos a projectes socials

Novembre del 2021. L’Ajuntament de Gualba i Humana Fundación Pueblo para Pueblo han renovat el conveni del servei de recollida selectiva del residu tèxtil al municipi. D’aquesta manera, l’entitat sense ànim de lucre gestionarà durant quatre anys més la gestió de les donacions de la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar. Els veïns disposen de contenidors a la via pública on dipositar-hi les donacions, les quals podran tenir una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge.

Al primer semestre d’enguany, Humana hi ha recuperat 2.055 kg de tèxtil usat, que equivalen a 9.200 peces de roba que seran reutilitzades o reciclades i en veuran perllongat el cicle de vida útil. La recuperació del residu tèxtil en el que portem d’any representa un estalvi de 6 tones de CO2 no emeses a l'atmosfera.

Els residus tèxtils s’han convertit en un problema global: el consum de roba ha crescut de forma accelerada i la seva vida útil cada vegada és més curta. Es calcula que al voltant del 40% de la roba que tenim als armaris no es fa servir durant tot l’any. Malauradament, la recollida selectiva a Catalunya només representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars; la resta acaba a la fracció resta, per tant en un abocador o en una incineradora.

“Administracions, organitzacions i ciutadania hem d’actuar plegats per a conscienciar-nos sobre la importància de dipositar el residu tèxtil en el contenidor adequat per donar-li una segona vida”, afegeix. I és que el potencial d'aprofitament del residu tèxtil és enorme: més del 90% de les peces usades són susceptibles de perllongar la vida útil mitjançant la reutilització o el reciclatge.

Beneficis ambientals i socials

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l’estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i a les plantes incineradores i, per tant, l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle. La Comissió Europea calcula que per cada kg de roba que es reutilitza i no és conduit a un centre de tractament per a incineració, s’hi evita l’emissió de 3,169 kg de CO2.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals.

Arxivat a: General