Portada > Actualitat > Noticies > 8 de març de 2021, dia internacional de les dones

NOTÍCIES

07/03/2021

“Per un futur radicalment igualitari“

És innegable que ens trobem immerses en un nou cicle del moviment feminista a nivell mundial. L’aturada internacional de dones proposada pel 8 de març de 2017 ha marcat un precedent, implicant a més de 50 països i promovent mesures fins ara impensables i altament transformadores. Diferents països han incorporat a l’agenda política la justícia reproductiva, la igualtat laboral i la dignitat salarial, la sostenibilitat de la vida, i les polítiques feministes s’han escampat arreu com una taca d’oli poderosa i lila. La present mobilització a nivell mundial es troba actualment davant d’un moment crucial en què la comunitat internacional, aquest any 2020, celebra el vint-i-cinquè aniversari de la Quarta Conferència Mundial de les Dones i de l’adopció de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing, constituint-se per part de més de 187 països el programa més visionari per l’apoderament de les dones i les nenes en tot el món. Alhora, ens trobem davant el cinquè aniversari dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, que posa la igualtat de gènere en el centre del desenvolupament sostenible. Ara bé, la realitat que ens envolta ens ensenya que encara tenim molt camí per recórrer atès que el canvi real és desesperadament lent per a la majoria de dones i nenes del món. En el marc d’aquestes commemoracions, i reprenent els eixos d’actuació de Beijing, des de les institucions públiques volem construir una societat on tothom pugui gaudir dels mateixos drets i oportunitats, on dones i homes rebin idèntic salari per un treball d’igual valor, on puguem gaudir d’espais públics i privats lliures de violències, on no es legitimi cap forma d’explotació del cos de les dones i per això estem en contra de la tracta de les dones i la seva explotació sexual, on siguem justament reconegudes i representades i existeixi una redistribució sostenible i equitativa dels recursos, on els homes i nens no siguin educats en masculinitats opressives, i en definitiva, on posem al centre la vida. Al món local, com sempre, capdavanteres en atendre les necessitats més immediates i palpadores de les realitats quotidianes, hem començat a aplicar mesures radicals. Perquè com va dir l’Àngela Davis “el feminisme és la idea radical que sosté que les dones som persones”. I, en un moment com l’actual, en què assistim a un avenç de l’extrema dreta, des dels nostres pobles i ciutats hem d’alçar la veu i articular una resposta implacable que sigui capaç de vèncer el seu discurs tòxic ple de falsedats, tal com hem fet les dones en altres moments de la història. Perquè com deia Simone de Beauvoir ”No oblideu mai que bastarà una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones tornin a ser qüestionats. Aquests drets mai no es donen per adquirits, heu de romandre vigilants tota la vostra vida”. Som conscients que el repte de redibuixar l’actual sistema social i cultural, que buida de continguts un seguit de drets fonamentals, només serà assolible mitjançant l’articulació de polítiques transformadores, feministes i interseccionals que provinguin i es despleguin al territori a través del diàleg i el treball continuat amb les entitats feministes, els moviments socials i la societat civil. És l’hora que la igualtat sigui una realitat. Sabem que la lluita és llarga perquè volem arribar lluny, però també perquè venim de lluny!!

Arxivat a: General