Portada > Actualitat > Noticies > Actuacions de suport als refugiats sirians

NOTÍCIES

25/09/2015

Les darreres setmanes estem veient com milers i milers de persones estan abandonant el seu país d’origen fugint del conflicte bèl·lic de Síria i d’altres països de la zona en busca d’ajuda i asil. Davant d’aquesta dramàtica situació les diferents administracions i organitzacions de la societat civil ens hem posat a treballar conjuntament.

L’Estat espanyol és qui té la competència exclusiva en matèria d’asil i, per tant, és qui ha de concretar el contingent de persones i els recursos dels quals es disposa per acollir les         persones refugiades. Tot esperant que l’Estat doni una resposta immediata  i estableixi el marc d’actuació, les entitats municipalistes no hem estat aturades i hem començat a treballar.

S’han definit quatre àmbits de treball d’acord amb les necessitats identificades:

  • Assistència en les rutes de fugida. Es tracta de necessitats bàsiques com l’alimentació, salut i higiene així com seguretat marítima. Hi ha entitats que treballen l’assistència bàsica en ruta. L’ objectiu seria injectar recursos econòmics a aquestes entitats allà on en manquin.
  • Suport als municipis de la ruta. Al llarg de la ruta que emprenen els refugiats, hi ha llocs poblats i d’altres de no poblats. Pel que fa als primers, els municipis estan tenint un rol molt actiu a acollir els refugiats que arriben als seus pavellons, escoles..., perquè descansin, es rentin i puguin continuar el camí. És per aquest motiu que els municipis   catalans han de donar suport a aquests pobles i ciutats, ja que estan quedant sense recursos.
  • Planificació i gestió de l’acollida. S’ha de tenir en compte que l’acollida no és ni breu ni limitada en el temps i que el refugiat està un temps sense tenir accés a drets. Planificació de la gestió vol dir tenir en compte que alguns dels refugiats no tenen recursos econòmics, ni capacitat habitacional o recursos jurídics però que s’ha d’analitzar cas per cas, ja que aquestes necessitats poden variar.

 

S’ha de poder donar resposta a les necessitats logístiques i de serveis dels refugiats per                      poder-los acollir. En un termini mitjà s’ha d’abordar la qüestió de la integració dels   refugiats  i ha d’haver-hi un criteri de territorialització que la permeti. Cal organitzar-se i coordinar-se i  que hi hagi un dispositiu jurídic especial de tramitació de l’acollida del Govern central adequat, ja que des de Catalunya no es pot fer.

  • Acollida a Catalunya. Hem de tenir en compte com es farà la tramitació de l’acollida i la distribució en el territori, la qual ja haurà d’estar preparada, igual com s’haurà d’haver previst quines són les necessitats dels refugiats: serveis bàsics, habitatge, necessitats jurídiques etc...

Cada administració, organització civil i particulars, poden col·laborar de diferent manera segons les possibilitats. Així, des de l'Ajuntament de Gualba, donarem suport al refugiats sirians portant al proper Ple els següents punts:

  • Associar-nos al Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament que és una xarxa  municipalista formada per ajuntaments, consells comarcals, diputacions i entitats   municipalistes, que treballa a partir de les quotes dels socis, i que fa l’acompanyament dels projectes i que obre campanyes d’emergència per fer una crida a treballar en situacions d’emergència i especialment en la fase de reconstrucció.
  • Moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la mediterrània.
  • Aprovació d'una partida  en concepte de cooperació que s'enviarà al projecte del Fons Català de Cooperació "Suport a l'acollida de població refugiada en trànsit a Europa  víctima dels conflictes armats a l'àrea mediterrània".
  • Aprovació d'un manifest per un país nou solidari.

Paral·lelament a aquestes accions, des de l'Ajuntament de Gualba, farem una valoració de quines són les capacitats i els recursos que tenim com a poble per fer front a l'acollida de refugiats i habilitarem els canals de participació pertinents per tal que, qui ho desitgi, pugui aportar o oferir recursos segons les seves capacitats.

Posem a la vostra disposició els comptes corrents del Fons Català de Cooperació per enviar ajudes econòmiques:

 

· Triodos Bank, codi IBAN: ES47 1491 0001 2620 0525 7510

· Catalunya Caixa, codi IBAN: ES87 2013 0500 1402 1395 4220

· CaixaBank, codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

 

Arxivat a: General